Yabancı Diller Yüksekokulu

Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Sınıfı Programı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesinde Değişiklik

10.09.2024

22 Ağustos 2024 tarihli 2024/14 sayılı Senato kararıyla güncellenen yeni 'Yabancı Diller Yüksekokulu Hazırlık Sınıfı Programı Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönergesi için tıklayınız.

Yapılan değişiklik sonucunda;

  • ÖSYM tarafından elektronik ortamda gerçekleştirilen Yükseköğretim Kurumları Yabancı Dil Sınavı (e-YÖKDİL), İngilizce Hazırlık Programı Eşdeğerlik Tablosuna eklenmiş ve tabloda belirtilen puan ve üzerine sahip öğrencilerin İngilizce Hazırlık Programından muaf tutulmasına karar verilmiştir.
  • İlgili yönergenin ‘Devam Durumu ve İzinler’ başlığını taşıyan 12. maddesine

(2) Muhtelif sebeplerle zamanında yapılamayan dersler için telafi dersleri yapılır. Söz konusu telafi derslerinde öğrencilerin devam yükümlülüğü bulunmaktadır.

bendi eklenmiştir.

  • İlgili yönergenin ‘Sağlık Raporu ve Ders İzni’ başlığını taşıyan 14. maddesi aşağıdaki şekilde güncellenmiştir.

MADDE 14 – (1) Sağlık raporları veya diğer mazeretler derse devam yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz. Ancak aşağıdaki haller, ilgili fıkra uyarınca karara bağlanır:

(a)        On (10) gün ve üzeri tedavi gerektiren hâller nedeniyle sağlık kurulu (heyet) raporu olan öğrenciler, rapor bitimini takip eden beş (5) iş günü içerisinde Yüksekokul Müdürlüğüne verecekleri dilekçe ile talep etmeleri hâlinde raporlu sayılır ve belgelendirilen süre kadar ders izni verilir. Söz konusu öğrencilerin raporlu sayıldıkları gün içerisinde yapılmış olan ara sınavlara ilişkin mazeret sınavları Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanan zamanda yapılır.

(b)        Hastaneye yatış gerektiren sağlık durumlarında yatarak tedavi olduğunu gösterir sağlık raporu sunan öğrencilere, rapor bitimini takip eden beş (5) iş günü içerisinde Yüksekokul Müdürlüğüne verecekleri dilekçe ile talep etmeleri halinde gün sınırına bakılmaksızın yatış yapılan gün sayısı kadar ders izni verilir ve öğrencilerin raporlu olduğu günlerde yapılmış olan ara sınavlara ilişkin mazeret sınavları Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanan zamanda yapılır.

(c)        Yatış gerektirmeyen durumlarda ara sınavlara giremeyen öğrencilerin, yataklı kamu hastanesinden aldıkları sağlık raporu ile rapor bitimini takip eden beş (5) iş günü içerisinde Yüksekokul Müdürlüğüne verecekleri dilekçe ile talep etmeleri halinde raporlu oldukları günlerde yapılmış olan ara sınavlara ilişkin mazeret sınavları Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanan zamanda yapılır.

(d)        İlgili Bakanlıklardan, Yükseköğretim Kurulundan, Rektörlük ya da ilgili birimlerinin onayı ile kurum içi ya da kurum dışı faaliyetlerde bulunan öğrenciler, izin süresi içerisinde devamsız sayılmazlar ve izinli sayıldıkları gün içerisinde yapılmış olan ara sınavlara yönelik mazeret sınavları Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanan zamanda yapılır.

(e)        Öğrencilere ders programı çerçevesinde okulda bulunduğu esnada sağlık ve güvenlik ile ilgili acil durumlarda (toplum sağlığını tehdit eden endemi/pandemi durumlarında, hastaneye yatışını gerektiren hallerde, doğal afet vb. ciddi durumlarda) gerekli önlem ve tedavilerin alınması için belgelendirilen süre kadar ders izni verilir. Öğrencilerin sağlık durumunu gösteren belgeyi beş (5) iş günü içerisinde Yüksekokul Müdürlüğüne teslim etmeleri zorunludur.

(f)         Öğrencilere birinci derece akrabaların (anne, baba ve çocuk) vefatı halinde beş (5) iş günü, ikinci derece akrabaların (anneanne, babaanne, dede, kardeş ve torunların) vefatı halinde üç (3) iş günü ders izni verilir. Ayrıca, birinci dereceden akrabalarına bakmakla yükümlü öğrenciler, hastaneden alacakları refakat belgesini Yüksekokul Müdürlüğüne bir dilekçe ile bildirerek hasta refakat izni talebinde bulunduğunda belgelendirilen gün kadar ders izni verilir. Tanık veya şüpheli sıfatıyla duruşmalara katılmak zorunda olan öğrencilere il içinde olan duruşmalara katılmak veya ifade vermek için bir (1) gün, il dışı duruşmalar için yol sürelerini gözeterek üç (3) gün ders izni verilir. Bu maddede belirtilen haller kapsamında olan öğrencilerin, ilgili mazeret (ölüm, refakat, duruşma ya da ifade verme vb.)  belgelerini izinlerinin bitimini takip eden beş (5) iş günü içerisinde Yüksekokul Müdürlüğüne teslim etmesi zorunludur. Bu öğrencilere, izin bitimini takip eden beş (5) iş günü içerisinde Yüksekokul Müdürlüğüne verecekleri dilekçe ile talep etmeleri halinde izinli sayıldıkları gün içerisinde yapılmış olan ara sınavlara ilişkin mazeret sınavları Yüksekokul Yönetim Kurulu tarafından karara bağlanan zamanda yapılır.

(2)        Madde (1) kapsamında izinli olduğu günlerde derslere ve/veya yapılan sınavlara kendi rızasıyla girmek isteyen öğrenciler, dilekçe ile talep etmeleri durumunda derslere ve sınavlara girebilirler. Ara sınava girmeleri durumunda, mazeret sınavı yapılmaz.

  • İlgili yönergenin ‘Disiplin’ başlığını taşıyan 15. Maddesinin 1 ve 3. bendi aşağıdaki şekilde güncellenmiştir.
  1. Öğrencilerin disiplin iş ve işlemleri; 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 54. maddesi hükümleri çerçevesinde yapılır.
  1. Hazırlık sınıfına devam eden öğrenciler; akademik yılın başında Yüksekokul tarafından belirlenen ve dersin işlenişi için gerekli olan ders materyallerini getirmekle yükümlüdür.